Saabscene Saab Forum - Saab Technical Information Resource banner

JAK usunąć i wyczyścić wymienić zawór EGR w 93 TTID 180 KM (Z19DTR)

52K views 4 replies 5 participants last post by  wainyone  
#1 ·
W tym przewodniku postaram się pomóc każdemu, kto musi usunąć zawór EGR w silniku TTID 93 Z19DTR.

To było dla mnie łatwe jako dla osoby nie będącej mechanikiem i zajęło około 15 minut, aby zdjąć i wymienić.

Czego będziesz potrzebować

Zestaw momentu obrotowego i grzechotka Rozmiar 30
Środek do czyszczenia EGR firmy Wynn
Opcjonalnie nowy zawór EGR (numer części 55209609) około 120 - 200 £

Zawór EGR znajduje się z tyłu po prawej stronie silnika, należy usunąć plastikową osłonę silnika i izolację.

Istnieją 2 śruby mocujące zawór EGR, które należy usunąć. Zakreśliłem jedną na czerwono, która jest dobrze widoczna od góry. Druga śruba znajduje się bezpośrednio pod pierwszą na spodzie zaworu.

Istnieje również połączenie elektryczne, które należy usunąć. Aby to zrobić, żółty klips na pomarańczowym złączu należy wysunąć, ponieważ działa on jako blokada, po wyciągnięciu w kierunku strzałki pomarańczowy blok złącza elektrycznego będzie można odłączyć.

Po usunięciu śrub i złącza można wyciągnąć zawór w celu czyszczenia lub wymiany.

Powyższy EGR został wyczyszczony za pomocą środka do czyszczenia EGR firmy Wynns przez AA dwa dni przed napisaniem tego przewodnika, więc nie jest tak zatkany jak wcześniej. Środek czyszczący jest na bazie aerozolu i po prostu kieruje się go w stronę osadów węglowych i zjada je, aż do czystości. Przypuszczam, że każdy środek do czyszczenia węgla zadziała, jednak to jest produkt, który widziałem w użyciu.

Zdecydowałem się kontynuować i kupić nową część, zamiast sprawdzać, czy stara pozostanie stabilna, została dostarczona z nową uszczelką i śrubami, jednak nie miałem zalecanego DOW CORNING dla uszczelki, więc zostawiłem starą na miejscu.

Montaż nowego EGR jest przeciwieństwem demontażu i prostym procesem.

Mam nadzieję, że to pomoże. p.s. jeśli ktoś ma jakieś uwagi lub inne wskazówki do dodania do przewodnika, skontaktuj się ze mną.

Attachments