Saabscene Saab Forum - Saab Technical Information Resource banner

1 - 3 of 3 Posts

·
Registered
Saab 93. 1.9 TiD
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter #1
Saab 93 linear 1.9 TiD
Was driving this morning with poor weather conditions (pissing it down) went over a metal plate on motorway (60mph)
Instant TCS warning Followed by ABS.
About 500M further lost power steering and almost every light on dash lit up.

Now car will not start on key , however it did manage to start (once) when I turnt off the TCS via dash button.

Due to the fault appearing at the time of the very slight bump / slip, I am thinking that would of been a loose abs/wheel speed sensor however seems strange that this would prevent car starting.

Car does try to start but all dials move and flash / click (similar to flat battery) but seems more of a short?

Any common places to start? First job for Monday morning will be plugging in and hopeing it’s just a sensor (which apparently euro car parts don’t stock).

Any advise / signs to look for that may fit above before I start my diagnosis.

Genuine thanks in advance
 

·
Registered
Saab 93. 1.9 TiD
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter #2
Ran a quick obd reader and car was running only 9.5v.

new battery so far so good 🤞
 

·
Registered
Saab 93. 1.9 TiD
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter #3
Ran a quick obd reader and car was running only 9.5v.

new battery so far so good 🤞
New battery drained down after 50 miles and same problem occurred. Replaced alternator now and car running perfect.

However car has been sat for 5 days and only driven in the dry.
I am sceptical about there being a bad earth or electrical unit / connector exposed ..
 
1 - 3 of 3 Posts
Top