Saabscene Saab Forum - Saab Technical Information Resource banner
1 - 8 of 8 Posts

·
Registered
Joined
·
257 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Regulars will appreciate that I have had an ongoing suspicion-of /problem-with low boost

Car =Stage 1 2.3 lpt N reg 9000

Ok - since fitment of the upgrade the following faults (not related to the upgrade!) have occurred and been rectified

A couple of severe exhaust blows have been fixed/ deteriorated/and new boxes eventually fitted

New DI Cassette fitted increasingly to cure intrusive misfire

Vacuum hoses replaced - old ones carbonating

Each time performance has dropped off - I have removed fuses done adaption runs etc. -this has restored some performance but it never seems to have got anywhere near where it was when the upgrade was fitted (Wheelspin at low rpm in second) (A month or so after fitment boost was getting high enough to cause fuel cut-off a couple of times.)

I have no diagnostic kit so have relied on my local non franchised specialists - when I fitted the upgrade they took it for a run and concurred that the performance was aero-like.

Since then they have checked at various times
base boost - ok at .4bar
No fault codes on service
no leaks
Wastegate connected/ adjusted/ working ok
Blow off valve ok

Today I called in at a local rolling road/turbo specialist.

They took the car for a spin and said it felt underpowered for what it should be.
They connected a gauge and took it for another run with me reading the gauge - max boost was 7.5 psi.

I left the car with them for a couple of hours - I am not sure what they did exactly but their report to me was

Max boost with everything connected as it should be =7.5 psi (as per lpt?)

With wastegate disconnected (I do not know exactly how they did this -physically or by removing hose?) max boost =15psi therefor the turbo itself is ok

From this they concluded that the fault appears to be in the turbo boost control signal to the solenoid valve- probably software.

Not being SAAB experts they were unwilling to go beyond this point.

Plugs are correct - fairly new and recently correctly gapped.

I have checked security of hoses and electric connections ..............

Please help me get my
back

any ideas where to start.

Cheers

Alyn
 

·
Registered
Joined
·
563 Posts
Originally posted by Al:
[qb] With wastegate disconnected (I do not know exactly how they did this -physically or by removing hose?) max boost =15psi therefor the turbo itself is ok

   From this they concluded that the fault appears to be in the turbo boost control signal to the solenoid valve- probably software.[/qb][/b]
If the problem is selenoid valve related, it could also be a faulty selenoid valve.

Does one of your friends drive a Saab turbo? Change the selenoid and see what happens.
 

·
Registered
Joined
·
257 Posts
Discussion Starter · #3 ·
I am going to swap with a known to be good solenoid valve on saturday morning -

Fingers and everything else crossed that this is the problem


If it is ---------new set of tyres here we come

cheers

Alyn
 

·
Registered
Joined
·
312 Posts
I am having basically the same problem I think. Boost gauge needle goes to almost the exact center and stays there. I have changed the APC chip and adjusted the wastegate actuator for an additional 2# boost. It has only gone over close to the red one time and I have never been able to repeat the process. If I remove the actuator for testing will I get to the 15lb boost? Any ideas?
 

·
Registered
Joined
·
257 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Substitution shows its the solenoid valve


Elkparts sending new one



no more



Soon



Alyn
 
1 - 8 of 8 Posts
Top