Dla wszystkich, którzy zmagają się z wadliwą nawigacją w swoim 9-5, sugeruję skontaktowanie się z użytkownikiem dijkvr (Ruud). Był on prawdziwą pomocą i szybko mi pomógł po kilku frustrujących miesiącach.
Nawigacja w moim Saabie 9-5 (660) T Linear SE 2008 stopniowo zawodziła przez kilka tygodni i ostatecznie wyświetlała tylko komunikaty o błędach 'Proszę włożyć płytę DVD z mapą' i 'Błąd odczytu płyty DVD z mapą'. Oryginalna płyta ma numer części Saab 12779152, a data podana na płycie DVD to 2007 Denso Corporation. Uważałem, że płyta jest uszkodzona, więc kupiłem płytę zastępczą online od Navimaps, ale również wyświetlała te same komunikaty. Skontaktowałem się z nimi i odpowiedzieli, że potrzebuję płyty DVD z 2008 roku, aby zaktualizować oprogramowanie układowe, ale obecnie nie są one dostępne. Płyty zamienne Saab kosztowały 336 funtów i miały być niedostępne przez 6 miesięcy. Poprzez forum skontaktowałem się z Ruudem, który wyjaśnił, że nie potrzebuję aktualizacji oprogramowania układowego, ponieważ płyta DVD 12779152 już je zawiera. Zasugerował, że samo urządzenie może po prostu wymagać czyszczenia i wysłał mi bardzo jasne instrukcje, jak wyjąć urządzenie i wyczyścić soczewkę. Poprosiłem mojego inżyniera serwisu Saaba, aby to zrobił (po raz pierwszy dla niego), a system działa teraz normalnie. Ruud wysłał mi również zastępczą płytę DVD.
Proste rozwiązanie frustrującego problemu.
Dzięki Ruud.
Andrew