Saabscene Saab Forum - Saab Technical Information Resource banner

Aktualizacja nawigacji satelitarnej z ekranem dotykowym 9-5

98K views 60 replies 35 participants last post by  Mikro  
#1 ·
Wydaje się, że istnieje sporo zamieszania wokół dysków aktualizacji nawigacji satelitarnej i tego, które dyski innych marek będą działać w różnych modelach SAAB. Mam 9-5 Aero Turbo Edition Estate z 2008MY z jednostką Denso Touchscreen (gniazdo CD na górze, pokrętło głośności i przyciski po lewej stronie). Oryginalny DVD to Denso Product No 464210-6880, z datą 2007 z mapowaniem NavTeq 2006. Czytałem na różnych forach, że obecne (2011-12) dyski Landrovera są kompatybilne, ale także, że dysk po 2008 roku musi być uruchomiony jako pierwszy, aby zaktualizować oprogramowanie. Czy ktoś może to potwierdzić, najlepiej ktoś, kto faktycznie to wypróbował?

#2 ·
Tak, najnowsza płyta DVD Landrover (RR) działa dobrze, lub dobrej jakości kopia! System nawigacji Saab 95 denso wymaga aktualizacji oprogramowania układowego, jeśli najnowsza płyta DVD, z którą urządzenie działało, ma numer części równy lub niższy niż numer części Saab 12767415 (płyta DVD 2005/2006). Wszystkie urządzenia z lat 2005/2006 najpierw potrzebują tej aktualizacji, w przeciwnym razie najnowsza płyta DVD nie działa. Testowałem to wiele razy i pomogłem właścicielom Saabów od 2005/2006 danych map do map z 2011 roku, w tym aktualizacji oprogramowania układowego! Mapy 2011/2012 działają również na urządzeniu kenwood dv3200 z Saabów 2004/2005, bez konieczności aktualizacji oprogramowania układowego. Daj mi znać, czy są 95-tki, które chcą być na bieżąco.

#3 ·
Tak, najnowsza płyta DVD Landrovera (RR) działa bez zarzutu, lub dobra kopia! System nawigacji Saab 95 denso potrzebuje aktualizacji oprogramowania układowego, jeśli najnowsza płyta DVD, z którą urządzenie działało, ma numer części równy lub niższy niż numer części Saab 12767415 (płyta DVD 2005/2006). Wszystkie urządzenia z lat 2005/2006 najpierw potrzebują tej aktualizacji, w przeciwnym razie najnowsza płyta DVD nie działa. Testowałem to wiele razy i pomogłem właścicielom Saabów od map z 2005/2006 do map z 2011 roku, w tym aktualizacji oprogramowania układowego! Mapy z lat 2011/2012 działają również na urządzeniu kenwood dv3200 z lat 2004/2005 Saabs, bez potrzeby aktualizacji oprogramowania układowego. Dajcie znać, jeśli są 95-erzy, którzy chcą być na bieżąco.
Mam MY'04 9-5 2.2 TiD Estate z jednostką dotykową Kenwood SVT-M700 (taką samą jak KNA-DV2200) i nie udało mi się znaleźć rozwiązania do aktualizacji oprogramowania. Chociaż jest to jednostka kenwood, używa płyty Denso (2003). Skontaktowałem się z firmą Denso, która skierowała mnie do Navteq, która skierowała mnie do Saaba. (Nie zamierzam płacić Saabowi 400 funtów za płytę!). Wszelkie sugestie mile widziane. Gordon

#4 ·
Jestem prawie pewien, że DV2200 w Twoim samochodzie można również zastąpić DV3200 i działa w trybie plug and play na monitorze, do którego podłączony był dv2200. Kabel zasilający, antena i złącze do jednostki ekranu dotykowego są identyczne. Wymiana ich to kwestia 10 minut. Zrobiłem to w kilku starszych Saabach z 2004 roku, które były wyposażone w DV2200.
dv3200 używa tego samego dysku DVD z mapami, co najnowsze Dame Etna Saab do 2009 roku (tj. DVD Landrover)
DV3200 powinien być dostępny za około 100 euro z drugiej ręki (trochę więcej, w tym jednostka TMC). Nie jestem pewien, czy są oferowane w Wielkiej Brytanii. Jeśli nie możesz ich znaleźć w Wielkiej Brytanii, być może będę mógł pomóc

#5 ·
Jestem prawie pewien, że DV2200 w Twoim samochodzie można również zastąpić DV3200 i działa on na zasadzie plug and play na monitorze, do którego podłączony był dv2200. Kabel zasilający, antena i złącze do jednostki ekranu dotykowego są identyczne. Wymiana ich to kwestia 10 minut. Zrobiłem to w kilku starszych Saabach z 2004 roku, które były wyposażone w DV2200.
dv3200 używa tej samej płyty DVD z mapami, co najnowsze Dame Etna Saab do 2009 roku (np. płyta DVD Landrover)
DV3200 powinien być dostępny za około 100 euro z drugiej ręki (trochę więcej, w tym jednostka TMC). Nie jestem pewien, czy są one oferowane w Wielkiej Brytanii. Jeśli nie możesz ich znaleźć w Wielkiej Brytanii, być może będę mógł pomóc

Wielkie dzięki. Zobaczę, czy uda mi się znaleźć jeden.

Gordon

#7 ·
Tak, mogę to potwierdzić; jeśli najnowszy dysk, z którym działała jednostka, ma numer części saab 12767415, to najpierw potrzebuje aktualizacji oprogramowania układowego, która jest dostępna na płytach DVD z wyższym numerem części 12771885 i niektórymi wyższymi (2007/2008). Wersje 2009 i 2010 nie mają już tej aktualizacji oprogramowania układowego i one, a także najnowsza wersja 2011/2012, wtedy nie będą działać. Właściwie aktualizacja oprogramowania układowego umożliwia korzystanie z najnowszych płyt DVD Landrover, ponieważ o ile wiem, Saab zaprzestał sprzedaży aktualizacji!! Pomogłem wielu osobom w aktualizacji starszych jednostek do 2005 roku. Jeśli chcesz wsparcia, wyślij mi wiadomość prywatną lub e-mail.

#8 ·
Mam 9-5 z 2006 roku i kupiłem zaktualizowaną płytę DVD z nawigacją, która nie działa w mojej nawigacji. Z tego, co rozumiem z Twojego postu, potrzebowałbym aktualizacji oprogramowania układowego przed użyciem nowej płyty DVD. Czy możesz mi pomóc, dziękuję.
Pozdrawiam,
David

#9 ·
High Davy, odpowiem ci w wiadomości prywatnej, ponieważ muszę najpierw zrozumieć, jaką płytę DVD kupiłeś i czy to jest właściwa nawigacja 95 SAT. Zostałem również poinformowany przez innego członka, że ​​kupił ostatnio płytę DVD, która nie działała, mimo że miał już aktualizację oprogramowania układowego!

#25 ·
High Davy, odpowiem ci w PN, ponieważ muszę najpierw zrozumieć, jaką płytę DVD kupiłeś i czy jest to właściwa nawigacja 95 SAT. Zostałem również poinformowany przez innego członka, że ​​niedawno kupił płytę DVD, która nie działała, podczas gdy on już miał aktualizację oprogramowania układowego!
Cześć, nowy tutaj, mam saab 9-5 aero 05 reg i moja nawigacja satelitarna wymaga aktualizacji, skąd mogę wziąć płytę i którą i czy muszę najpierw zaktualizować oprogramowanie układowe? Jaką jednostkę myślisz, że mam w moim samochodzie?

Jakakolwiek pomoc dzięki

#13 · (Edited)
Cześć wszystkim,
Dla wszystkich, którzy potrzebują aktualizacji nawigacji satelitarnej, potrzebowałem płyty aktualizacyjnej, a wszystkie miejsca, które je oferują, nie informują, że potrzebne są 2 płyty, jeśli Twój Saab jest starszy niż początek 2007 roku. Jedna z nich aktualizuje oprogramowanie!!! Otrzymałem pomoc od gościa z Holandii, który dołączył do forum pod nazwą użytkownika dijkvr i najlepiej skontaktować się z nim za pośrednictwem wiadomości prywatnej.

#14 ·
Cześć wszystkim,
Kupiłem właśnie 9-5 Vector Sport z 2007 roku z jednostką Denso. Sprawdziłem to forum przed zakupem płyty od satnavi (opcja Saab 2). Moja oryginalna płyta Saab ma numer części 12771885 Denso 464210-6510 Navteq 2005. Założyłem, że zamówiona płyta będzie działać, ale kiedy włożyłem ją do slotu, pojawił się komunikat "Wersja mapy jest inna". Zakładam, że muszę zaktualizować oprogramowanie układowe, ale jak?
Dzięki za przeczytanie / odpowiedź.
Pozdrawiam,
Pete

#17 ·
Cześć dijkvr, widziałem na saabscene.com, że możesz pomóc w aktualizacji mojego systemu nawigacji z ekranem dotykowym Denso Saab w moim Saabie 9-5 z 2006 roku. Szukam aktualnej płyty z mapami i aktualizacji oprogramowania, która jest podobno również potrzebna. Gdzie mogę je dostać i ile kosztują, a także jak właściwie przeprowadzasz aktualizację oprogramowania?
Bardzo dziękuję,
Sing

#20 ·
Jeśli masz 9-5 II (nową wersję), nie wiem, będzie trudno.
Jeśli masz najnowszy typ "Dame Etna" z nawigacją Denso, prawdopodobnie z DVD z numerem części Saab nr 12841605? lub wyższym, tak. Jest nowszy DVD 2011/2012, który działa, patrz wyżej !

#21 ·
[h=2]Cześć Czy nadal masz dostępną aktualizację? Mam nawigację satelitarną z ekranem dotykowym 9-5 z 2005 roku, która wymaga aktualizacji[/h]
Tak, najnowsza płyta DVD Landrover (RR) działa dobrze lub dobra kopia! System nawigacji Saab 95 denso wymaga aktualizacji oprogramowania układowego, jeśli najnowsza płyta DVD, z którą urządzenie działało, ma numer części równy lub mniejszy niż numer części Saab 12767415 (płyta DVD 2005/2006). Wszystkie urządzenia z lat 2005/2006 najpierw potrzebują tej aktualizacji, w przeciwnym razie najnowsza płyta DVD nie działa. Testowałem to wiele razy i pomogłem właścicielom Saabów od danych map z 2005/2006 do map z 2011 roku, w tym aktualizacji oprogramowania układowego! Mapy 2011/2012 działają również na urządzeniu kenwood dv3200 z lat 2004/2005 Saabs, bez konieczności aktualizacji oprogramowania układowego. Daj mi znać, czy są 95-tki, które chcą być na bieżąco.​

#23 ·
Ja również mam nawigację Denso w moim Aero estate z '07 roku. Wydaje się, że jest w tej chwili 'zablokowana' i działa bardzo wolno. Próbowałem zaktualizować DVD stąd: http://www.satnav-updates.com/2012-saab-9-5-western-europe-for-touch-screen-system-83-p.asp, ale niestety otrzymuję komunikat 'Nie można odczytać DVD', gdy nowa płyta została wprowadzona do urządzenia.

Szczerze mówiąc, jestem dość rozczarowany tym systemem. Czy jest jakiś sposób, aby sprawdzić, czy samo urządzenie nie jest uszkodzone lub czy wymaga prostej aktualizacji oprogramowania układowego? Mam oryginalną płytę DVD Saaba z 2007 roku.

#24 ·
Jaki jest numer części płyty DVD, którą masz teraz w swoim systemie? Czy kiedykolwiek czyściłeś urządzenie specjalną płytą czyszczącą DVD?
Czy oryginalna płyta DVD jest bez śladów zużycia?
Mam nadzieję, że mogę pomóc.

#26 ·
Jeśli masz wpis DVD w przednim urządzeniu, prawdopodobnie masz płytę DVD z numerem części Saab 5376314/5? lub 12767415? W takim przypadku potrzebujesz płyty DVD z aktualizacją oprogramowania układowego z 2008 roku, numer części Saab 12771885 lub 12841605, a następnie najnowszą płytę DVD Landrover z numerem Denso 464210-7550 dla Europy Zachodniej 2011/2012. Niektóre witryny oferują najnowszą płytę DVD, ale nie płytę DVD z oprogramowaniem układowym Saab i w takim przypadku płyta DVD Landrover nie będzie działać. Napisz do mnie wiadomość prywatną, jeśli potrzebujesz dalszej pomocy, aby być na bieżąco. Pobieranie i samodzielne nagrywanie to najtańsza opcja.

#30 ·
Aktualizacja oprogramowania układowego jest potrzebna tylko wtedy, gdy numer części płyty DVD Saab jest równy lub niższy niż 12767415, tj. dla roczników do 2007 roku. Oprogramowanie układowe znajduje się na płycie DVD od 2007 i 2008 roku, zaczynając od nr 12771885. Płyty DVD od 2009 roku nie zawierają aktualizacji oprogramowania układowego, więc jeśli nie masz aktualizacji, nowsze płyty DVD nie będą działać. Jeśli nie chcesz zawracać sobie głowy szukaniem lub pobieraniem i nagrywaniem odpowiednich płyt DVD, napisz do mnie wiadomość prywatną.

#32 ·
Dla wszystkich, którzy zmagają się z wadliwą nawigacją w swoim 9-5, sugeruję skontaktowanie się z użytkownikiem dijkvr (Ruud). Był on prawdziwą pomocą i szybko mi pomógł po kilku frustrujących miesiącach.

Nawigacja w moim Saabie 9-5 (660) T Linear SE 2008 stopniowo zawodziła przez kilka tygodni i ostatecznie wyświetlała tylko komunikaty o błędach 'Proszę włożyć płytę DVD z mapą' i 'Błąd odczytu płyty DVD z mapą'. Oryginalna płyta ma numer części Saab 12779152, a data podana na płycie DVD to 2007 Denso Corporation. Uważałem, że płyta jest uszkodzona, więc kupiłem płytę zastępczą online od Navimaps, ale również wyświetlała te same komunikaty. Skontaktowałem się z nimi i odpowiedzieli, że potrzebuję płyty DVD z 2008 roku, aby zaktualizować oprogramowanie układowe, ale obecnie nie są one dostępne. Płyty zamienne Saab kosztowały 336 funtów i miały być niedostępne przez 6 miesięcy. Poprzez forum skontaktowałem się z Ruudem, który wyjaśnił, że nie potrzebuję aktualizacji oprogramowania układowego, ponieważ płyta DVD 12779152 już je zawiera. Zasugerował, że samo urządzenie może po prostu wymagać czyszczenia i wysłał mi bardzo jasne instrukcje, jak wyjąć urządzenie i wyczyścić soczewkę. Poprosiłem mojego inżyniera serwisu Saaba, aby to zrobił (po raz pierwszy dla niego), a system działa teraz normalnie. Ruud wysłał mi również zastępczą płytę DVD.

Proste rozwiązanie frustrującego problemu.
Dzięki Ruud.

Andrew

#34 ·
Dziękuję Ruut za informacje o aktualizacji satelitarnej.
Byłbym wdzięczny, gdybyś mógł mi pomóc w aktualizacji oprogramowania układowego dla Denso, SAAB 9-5 2005. Mój system ma oprogramowanie układowe nr 12779152. Czytając Twoją wiadomość e-mail z 18.09.2012 r., przypuszczam, że nie potrzebuję żadnej aktualizacji oprogramowania układowego. Ale jeśli potrzebuję aktualizacji, jak mam postępować?
Pozdrawiam
Sigurd